Det sker

Nu hvor kalenderen siger sommer,burde vi have sommervejr, men maj måned har været kold for både planter og mennesker, så nogle af vores planter lader vente lidt på sig.

Det gælder dog ikke juni måneds plante, nemlig klematis. Den kommer smukt trods det kolde vejr, selv om den bestemt ikke kan lide det blæsende vejr, maj har budt på.

Den klarer egentligt blæsten ok, men bliver nemt rykket ned fra diverse hegn og pergola eller hvor den nu gror.

Her på billedet er det clematis montana rubens, en af de tidlige klematis, der også kan blive ret høje.

Der findes mange sorter af clematis montana, langt de fleste i en rosa farve, men også enkelte hvide

Her er det en anden montana sort. En dobbeltblomstrende clermatis marjorie. En smuk sort, der har rødlige blade, når de er nye.

Alle clematis montana sorter hører til den type clematis man kalder gruppe 1. De skal ikke klippes ned, medmindre de er blevet for store og rodede i vækst. Så klippes de tilbage lige efter blomstring.

Her er en clematis der hører til gruppe to, nemlig en der i den grad lever op til sit navn. Den hedder so Cute.  Mange af de storblomstrede hører til gruppe to.

Clematis er er altid plads til i en have. Plant den op af hegn eller pergola, som søjle i  et stativ eller mellem store buske hvor de giver farve på et andet tidspunkt end busken, eller plant den sammen med roser, så de smukt kan supplere hinanden i farve.


Plant cleamtis i en god jord med masser af humus., Pas på de ikke tørrer ud, så hvis de plantes under et udhæng, må de vandes godt de første vækstsæsoner, og ikke kun ved plantning. Giv dem gerne en naturgødning tidligt forår og lad dem gro, hvis ikke det lige er gruppe tre, som jeg gerne beskærer en mild februar dag. For hvis jeg venter for længe er de allerede begyndt at gro, og så er det svært at nænne at klippe.Her et par billeder fra vores klemtis borde.Der er vist to af de tre typer clemtis ,man deler dem ind i.

Det er ret simplet, de planter der starter blomstring inden sct. hans beskærer man ikke, de der starter efter klippes helt ned hvert forår. Dette gælder også de, der kaldes staude clematis som den blå clematis Facination på billedet.

Gruppe to er er de storblomstrede clematis, der blomstrer to gange. De kan beskæres lige efter første blomstring. Det går ofte lidt over anden blomstring, men de når at komme fint året efter.Giver man dem kun en let beskæring ,blomstrer de ofte alligevel samme sommer.


Jeg bruger ofte gruppe tre clemtis plantet ind i mine rhododendron, da de så kommer op over og blomstrer senere på sommeren, når rhododendron er ovre der blomstringstid.

Her er min favorit afsolut clematis Durandii, der har blå blomster og ikke bliver høj, men med ret store blomster.

Har man meget store rhododendron eller andre store buske, man gerne vil have efterårsfarver på, er clematis viticella sorterne rigtig gode. Det bliver høje planter med mellemstore blomster på en sommer. Tillige er de sunde og gode planter.

                     HUSK VI HAR ALTID KAFFE PÅ KANDEN OG UDDANNET PERSONALE TIL AT HJÆLPE DIG