Det sker

D'sørme d'sandt december, nu er vi i december og de færreste tænker på haven i denne måned. Det skulle da lige være, hvis man mangler noget til en krukke eller julens dekorationer. Men bare rolig, der er hjælp at hente. Vi har stadig rigtig mange flotte planter til at gøre december lidt smukkere.

En rose så jeg skyde, midt den mørke tid. En af vores smukke julesange. De fleste er vel nok klar over at den rose der her her tænkes på er julerosen. Den der trodser vinter og mørke og blomstrer gennem det meste af vores vinter.

Det er her i vintertiden, man rigtig kan se og sætte præg på haven med farver på bark og bær. Her er det tibetansk kirsebær med mørk blank bark, men tag en tur ud og se træerne på planteskolen og prøv at fokusere på bark og bær og se hvilke smukke farver, der stadig er derude.

Herunder er det paradisæble, som også fuglene vil sætte stor pris på. Hvis der ikke har været for meget frost, kan bærrene også fint bruges i juletiden.

Her har træet blade på, men der er stadig smukke bær derude. Et andet og måske lidt overset træ er mit favorit træ nemlig mispel. Den hedder mispelus germanica på latin. Smukke hvide blomster i foråret og smukke gule høstfarver. Samt en størrelse, der passer i enhver have. Tillige fantastiske frugter, der også kan laves til marmelade. Jeg lader dem dog sidde på træet til fuglene. De er vilde med dem netop nu, hvor den første frost har mørnet dem.

Billedet er af den rigtig julerose, den der hedder helleborus niger. Mange kalder helleborus orientalis for juleroser, det er den, der fås i mange rosa nuancer. Den hedder dog påskeklokke og kommer lige lidt senere end julerosen.

Julerosen er for mig et symbol på vinter og at uanset hvor koldt og hårdt det er, kan man komme gennem det med lidt lys og vilje. Men måske er det bare mine tanker. Uanset så er det en smuk plante, der gror bedst i halvskygge i en god muldjord, måske med lidt kalk i . Men jeg har set den gro fint i surbundsbedet, bare det ikke tørrer for meget ud.

Den kan fint stå i en krukke , men plant den ud i haven efter jul. Det vil den sætte pris på.

Den er også rigtig smuk på kirkegården, hvor den kan blomstre gennem hele vinteren. Måske hænger den med hovedet, hvis det bliver hård frost, men straks vejret mildnes, rejser den sig igen.

Mange har de senere år valgt planter, der måske er lige på nordgrænsen her, til haven. De kan have brug for lidt beskyttelse i vintertiden, hvis frosten bliver hård. Det samme kan opstammede roser, eller andre der måske står i en krukke. Her er boblefolie et rigtig godt og fleksibelt materiale, der isolerer godt.

En af de planter, der de senere år rigtig er blevet et juletræ, er den grå atlas ceder. Den grå farve er rigtig slået an som julens farve. Måske fordi den altid ligner en plante med lidt rim på. Eller måske fordi den lyser godt op i den mørke tid.

Den er rigtig fin i både krukke og have. Hvis man vælger at bruge den som juletræ, er det vigtigt at den kommer ud, når juledagene er omme. Varmen og den tørre luft i stuen, er ikke lige livret. Så sæt den endelig ud igen. Hvis jorden er bundet af frost og man havde tænkt at sætte den i jorden, så sæt den tæt ind til huset og vent på tø.

Her ses træet netop nu, stadig med masser af frugt på træet. Her ved siden af et nærbillede af frugterne.

En anden god beskyttelse til træer, er en barkbeskytter, der vil tage skaden fra mus og harer i forkøbet. Især nyplantede frugttræer er harer vilde med. Så hvis man bor hvor der færdes harer, er det en god forebyggelse mod ærgelser.

Med denne snemand vil vi ønske jer en rigtig glædelig jul samt er godt nytår, med håb om at se ser igen på planteskolen. Husk vi har mange gode gaver til havens mænd og kvinder. Både værktøj, redskaber og planter.

 

RIGTIG GOD JUL

Husk ikke mindst efterårsfarverne her i oktober. Det er nu man skal på planteskolen og udvælge planterne, der giver de smukke høstfarver. Det hvad enten det er et træ eller en busk.

Vi har altid kaffe på kanden, så kom ud og nyd palnteskolen, hvad enten det er regn og rusk eller solen skinner fra en klar himmel, så er vi parate til at hjælpe med at finde lige de planter, du har brug for.