Det sker


November måned kan byde på lidt af alt vejrmæssigt. Vi har allerede haft den første nattefrost og de fleste haveejere er så småt begyndt at gå i vinterhi.

Der er dog lige et par ting at gøre endnu, hvis ikke de allerede er gjort.

Hvis man har lidt sarte planter, kan det være en god ide at vinterdække dem. Dels mod frost, men lige så meget mod regn, som nok er den største skadegører mod planterne.

Selv bruger jeg bobleplast i drivhuset, så kan de planter jeg har, der ike tåler frost blive i drivhuset vinteren over. Bobleplast omkring en stor potte for at beskytte, kan også bruges.

Da bobleplast jo ikke ligefrem pynter, kan man sætte sækkelærred eller hessian omkring, så ser det endda lidt julet ud.

De senere år er atlas cederen blevet utroligt populær i krukker ved juletid. Den giver en anden lethed og en anden farve end det trationelle grantræ. Sørg blot for krukken står på pottefødder, så vandet kan løbe fra, da planten ikke bryder sig om alt for meget vand.

Da vi selv producerer rigtig mange af vores stedsegrønne ved vi lige hvilke planter, der klarer sig i det vestjydske klima. Der er rigtig mange gode stedsegrønne, så der er rig lejlighed for at pynte op og gøre vinteren grøn, så der også er farve i den mørke tid. Ligesom de stedsegrønne er rigtig god skjul for havens dyr, små som store.

Vi har både de trationelle grantræer, men også flere andre sorter bla. denne smukke lette orientalske gran, der er rigtig fin i krukke, men som også i haven giver et smukt let præg. Korte grønne nåle der ligger glat ned, gør træet rigtig smukt.

Ellers er det nu vi begynder at tænke i jul og juleudsmykning. De senere år er det blevet populært med stedsegrønne i krukker året rundt. Krukken bliver måske sat lidt af vejen i sommertiden, men kommer så frem hele vinteren. En rigtig fin ide, hvis man plejer planten lidt.

Giv den en god krukke med plads til rødderne . Godt dræn i jorden og en god pottemuld. Gødning i foråret og vanding gennem sommertiden, så kan planterne stå i flere år. Man kan også vælge at forny hvert efterår og så plante den stedesgrønne i jorden, så der er noget til julens dekorationer og fuglene at gemme sig i.

Her ses tre eksempler på skimmia. Mange kender den røde rubella, men der er andre fine sorter. Alle egner sig til krukke og havens surbundsbed, så der er noget at vælge mellem. Husk den plantes i rhododendronjord med dræn i potten, så kan den stå i flere år. Især hvis man lige husker at gøde i foråret, så planten bibeholder den fine farve på bladene. Det der ligner  blomster, er blomsterknopper, der springer ud i løbet af maj måned og giver den dejlig let duft i haven.

Knopperne er også finde at klippe af til jules dekorationer, både ude som inde. En en rigtig god vinterplante, som giver glæde året rundt.

Det er også her i løbet af november vi begynder at tænke i julens dekorationer, det gælder både ude som inde, samt måske på kirkegården. Vi har rigtig mange gode stedsegrønne, der kan bruges her. I de senere år har blød ene, som egentligt er en cypres, erstattet gran som det store materiale, måske fordi det virker lidt lettere. Vi har den i flere størrelser, så der måske kan klippes af den allerede i år. Måske ikke til en hel krans, men så lidt til et par dekorationer.

Kik ud på planteskolen og blive inspireret til at gøre vinteren lidt grønnere. Vi er der for at hjælpe, men du kan også blot gå en tur og nyde de grønne farver og måske tage en kop kaffe i vores lille cafe. Tag naboen og kagen med.