Det sker

Vi er nu nået juli og sommeren er over os med alt,hvad  den nu byder. Det kan være den hede, varme tørre sommer som sidste år, eller en våd sommer, eller måske en blanding af det hele, som de fleste af somrene i Danmark. Det sidste er nok det, de fleste af vores planter ønsker, så får de vand i passende mængder, samt varme, så de kan gro og sætte frugt eller blomster.

Der er de senere år sat fokus på vores insekter og at de mange steder er trængte. Mange prøver med forskellige tiltag, for at hjælpe lidt. Der bliver i disse år bygget rigtig mange insekthoteller. Noget både børn og voksne kan have stor glæde af, samt naturligvis insekterne. Der skal dog også være noget til dem at leve af. Det gælder jo især de insekter, der bestøver vores nytteplanter, her især frugttræer.

Derfor er der i mange frugtplantager sat bistader ud, ligesom der sættes humlebi boer op i drivhuse, hvor tomater skal bestøves.

Rigtig mange er begyndt at holde bier, de giver dejlig honning samtidig med at de bestøver. En rigtig fin løsning.

Vi kan i haverne hjælpe ved at plante blomster og buske bierne og andre nytte insekter kan bruge.

Især skærmblomster er de fleste insekter rigtig glade for. Der findes endda rigtig mange smukke af dem. Her er det kæmpe vebena, en af sommerens dejlige planter. Den er ganske vist høj, men kan fint bære sig selv og blomster hen over hele sommeren. Der er nu kommet en lavere sort, der egner sig rigtig godt til krukker, hvor man ikke vil have den højde på, som navnet kæmpeverbena indikerer.

Der findes rigtig mange skønne skærmplanter. Her er det en af mine favoritter. En hyld med mørkerøde fligede blade og røde skærme. De giver en rosa hylde blomster drik. Bærrene er sorte, som på alm. hyld. Den bliver en ret høj, men let busk, der altid vækker opsigt i en have. Den kan plantes overtalt, men den røde farve på bladene bliver mere intens, hvis den får noget sol.

En anden plante der også altid tiltrækker insekterne er solhat. Denne skønne staude, der findes i mange udgaver og farver. Tag ud og vælg favoritten. Husk blot, den plantes i en jord uden stående vintervæde, samt i fuld sol og ikke klemt inde af andre planter, så vil den være et hit i haven.

Kæmpeverbena vil gerne plantes i let jord i fuld sol. Den holder endda til en gang udtørring, hvis man lige glemmer den i ferietiden. Dog skal den ikke være gennemtør, for så kommer den nok ikke igen.

Den plante vi først kommer til at tænke på, når man siger insekter er naturligvis sommerfuglebusken, der bærer sit navn med rette. Det er dog ikke kun sommerfugle, der er er glade for denne busk også mange andre insekter bruger den nektar, der er i planten. Vi har rigtig mange forskellige sorter, så kom ud og vælg lige jeres favorit.

Da vi selv producerer dem på planteskolen, har vi et kæmpe udvalg i forskellige højder og farver.

                     HUSK VI HAR ALTID KAFFE PÅ KANDEN OG UDDANNET PERSONALE TIL AT HJÆLPE DIG

HER I JULI MÅNED TILLADER VI OS AT HOLDE  FRI OM SØNDAGEN, SÅ KOM EN AF DE ANDRE DAGE I UGEN. SELV LØRDAG HAR VI ÅBENT TIL KL. 17.