Det sker

Her i september varmer solen stadig, samtidig med vi som regel får vand fra oven ind imellem. Lige perfekt til at plante i. Jorden er varm, så rødderne kan få godt fat inden vinteren. Det er også her i august september vi ser allerflest sommerfugle i haven. Hvis der ikke er sommerfugle mangles der føde til dem, og det kan man jo nemt gøre noget ved.

Der er i denne tid stor fokus på liv i haven og hvad vi kan gøre for at få mere liv i haverne. Der er egentlig kun to betingelser: D

er skal føde og vand til. Vand behøver ikke være en stor sø, for at insekter og fugle vil komme. Et almindeligt fuglebad eller en stor underskål kan gøre det.

Sommerfugle og andre insekter elsker kurvblomster som solhat, der fåes i mange sorter. Den trives i en let jord i fuld sol og ikke for stor konkurrence fra andre planter.


Her er det indianermynte, der har en dejlig duft. Det er virkelig en der tiltrækker sommerfugle og bier, samtidig med den har en skøn farve. Selv om det ikke er en helt lav staude vælter den ikke, da den har stive stærke stilke.

Absolut en must have

En anden plante, der trives i let jord og fuld sol er røllike, der findes i rigtig mange sorter, så man kan finde en farve, der kan passe i bedet. Der er stærke varme farver, hvid samt gule i næsten alle nuancer. Sommerfuglene elsker den.

Skal det være en plante der fylder lidt mere, er sommerfuglebusken jo selvskreven. Den findes i mange farver og i flere højder. Vi guider gerne, så du får den højde og farve, der  passer lige til det sted i haven, hvor der skal stå en sommerfuglebusk.

Helt uundværlig især hvis der er børn i haven. En busk til stor læring og iagttagelse.


Her i september og nogle gange langt ind i oktober blomstrer sct. hansurten. En utrolig taknemmelig plante. Den tåler stort set alt undtagen meget våd jord. Den er lige god i potter eller udplantet i jorden. Hvis den står i for god jord, kan den måske blive lidt lang og løs, men så er den rigtig god at bruge i buketter, der  holder den rigtig længe.

Alle vores sommerfuglearter og mange andre insekter elsker den. Tag en tur ud og se hvilke sorter, der findes.

Mangler man fugleliv i haven, er det nu, man kan se hvilke træer der har smukke frugter. Det gælder hvad enten man kun planter for fuglene, eller man selv vil bruge frugterne.

September er igen en rigtig god måned at plante på, da jorden er varm og som regel tilpas fugtig, så træerne rigtig kan få fat inden vinteren.

Der findes rigtig mange træer, der kan plantes. Naturligvis frugttræer. men også mange prydtræer giver gode frugter til fuglene.

Paradisæbler er en af disse træer. Der findes mange sorter med forskellige æbletyper, som netop nu står, så man kan se favoritten.

Det samme gælder rønnebær,som nok er favoritten hos fuglene. Det tager ikke mange dage for en flok sjakkere eller silkehaler, eller vores hjemlige solsort at plyndre et træ. Men prøv at iagttage dem mens. Det er rent akrobatik, når de snupper bærrene. Igen findes sorter med forskellige vækstform og bærtyper. Vi hjælper gerne, med at finde den rigtige.

 

Det er nu løgene skal sættes og udvalget er størst, så kik ud på planteskolen. Tag naboen med og tag jer en kop kaffe, mens i bestemmer jer til, hvad der skal lægges af løg og knolde til forårets glæder i jorden og i krukker.