Det sker

Her i april mærker vi rigtig foråret, der dog kan vise sig fra mange sider. Lige fra høj solskin og høje temperaturer, samt vintervejr med sne og frost.

Vi kan jo ikke gøre noget ved vejret, men må tage lidt højde for hvad vi laver udendørs.

Selv er jeg altid hurtig ude, da jeg skal have farver straks og afgrøderne skal i jorden.

Så må man dække af, hvis de lover frost, eller evt. lige stille krukkerne i garagen en enkelt nat. Har man sået køkkenurter eller sat kartofler kan fibedug hjælpe en kold nat.

Vi har et KÆMPE udvalg af krydderurter. De senere år er det in eller måske moderne at bruge krydderurter mere i køkkenet.

Der er i dag så mange muligheder for at lave mad med rigtig meget smag ud fra urterne. Lave pesto selv kan slet ikke sammenlignes med den man køber. Meget mere dybde og smag i den fra krudderurterne.

Enkelte som basillikum hører hjeme i drivhuset eller en varm terrasse, men rigtig mange kan plantes i krukker. Sæt dem evt. lige ved døren, så bliver de nemmere brugt, end hvis man skal langt efter dem.

Vi har også flere krydderurter, der er rigtig gode i te. Bla. citronverbena. Eller hvad med solbærsalvie, eller lakrids tagetes.


Det er imidlertid også nu, vi begynder på havens sjove arbejde. Det gælder både at så og forspire. Inden længe kan de første sætteløg også komme i jorden.

Nu kan de tidlige kartofler forspires, så man måske kan få kartofler til grundlovsdag.

Vælg en tidlig sort, husstanden kan lide.Der er flere at vælge mellem. Vi vejleder gerne, bare vi ved hvilken type kartoffel i kan lide.

Flere krydderurter


Her en af de smukke sart gule magnoliaer. Ikke en man lige ser i enhver have, men en plante, der altid kan passe ind farvemæssig, da farven er ret diskret.

Her ser du hvordan du kan starte forspiring. Sæt dem lyst og ikke for varmt for at få gode spirer.

Det er også nu magnolierne har deres storhedstid. Der er rigtig mange forskellige at vælge mellem Lige fra hvid over rosa til rødlilla og lys gul.

Der er også forskellig vækst, så kom ud og se de forskellige typer, så vil vi gerne hjælpe med at finde den rigtige. Billedet herover er Susan.

De senere år har rigtig mange fået øjnene op for selv at dyrke asparges. Det er en utrolig lækker grøntsag og meget nem at dyrke, hvis man vælger den grønne.

Man planter rødderne med ca. 30 cm. afstand og skal så vente 3 år,inden de er store nok tli at begynde at høst. Men absolut værd at vente på.

De hvide asparges er også en rigtig delikatesse, men de kræver lidt mere arbejde, da de skal hyppes for at få de hvide lange stængler. Planteafstanden er den samme.

Man høster indtil sct. hans og derefter skal de have lov til at gro og få den grønne top, så de kan trække næring i jorden til næste år.

Selv om man ikke har køkkenhave, kan man sagtens dyrke den grønne asparges mellem havens andre planter. Om ikke andet så lige til at gå og nippe til. Uovertruffen.Man kan med fordel få liljeløgene i jorden nu.De er endnu friske og kommer tidligt i gang. Vi har løgene i løs vægt og der må mixes, så man kan få det farvespil man ønsker. Selv er jeg ret glad for liljer. De kan puttes ind mange steder og gør kun opmærksom på sig selv, når de blomstrer.

Liljer i en krukker lige ved terrassen giver også en fantastisk duft, især morgen og aften.Læg godt med dræn i og alm pottemuld, der kan eventuelt plantes ikke for voldsommer sommerblomster sammen med. Et eller andet der matcher i farven. Eller en god kontast. Det afhænger jo helt af ens smag.

Vi absolutte farvoritter blandt liljer er de høje, de der i daglig tale kaldes træliljer. Selv om de er høje er de gode til at bære sig selv, men sæt dem mellem noget andet og de kommer op i blomstrer i juli og august. Jeg har dem blandt rhododendron, der jo ikke gør så meget væsen af sig på denne årstid. Så giver liljerne farve og ikke mindst duft.

Selv er jeg helt vild med den lyse måneskinsgule. Kæmpe blomster, god stærk stængel og fantastisk duft. Prøv at sætte den mellem lave buske eller i surbundsbedet og glem den indtil den blomstre. Så er du nødt til at få et par mere.

Her lige to billeder, der viser de høje træliljer. En stor skam der ikker duft på skærmen, men høje og stærke, det er de.