Det sker

Her i november hvor den første frost har taget pynten af sommerblomsterne, er det ved at være ved tiden at tænke på vinterkrukker. Her tænker vi ofte i noget stedsegrønt, der kan pynte hen over julen og gennem vinteren. Gerne noget der kan sættes lys på, i hvertfald i en periode.

Her ses et lille udvalg af diverse stedsegrønne planter. Flere sorter er rigtig fine i krukker. Det gælder især alle de små graner, der kan stå i krukker gennem flere år.

Men selv graner, som nordmannsgran, der bliver stor, er fin i en krukke i vintertiden. Den kan så plantes ud efter jul eller når krukken skal fyldes med forårsløg. Plant den i haven og lad den stå i nogle år, så har man eget juletræ.

Her i november begynder træerne rigtig at smide bladene og tilbage er barken og eventuelle bær.

Bærrene er rigtig gode til fuglefoder. Noget mange af vores vinterfugle sætter stor pris på.

Et af træerne, der har bær i mange forskellige farver og forskellig facon på træer, er røn. Røn passer godt i de fleste haver, da det ikke bliver et kæmpe stort træ og som sorten på billedet, ofte får smukke høstfarver.

 

Her ses en af de rigtig gode stedsegrønne til julens dekorationer. Den vi i daglig tale kalder blød ene, men som egentlig er en cypres. Den kan fint plantes i en krukke, men ude i haven i jorden vil den få en flottere farve og vokse hurtigere, så man nemmere kan binde smukke kranse eller bruge det grønne til andre af julens dekorationer.

På billedet herover ses samme plante som et nummer længere oppe, nemlig rønnen Dodong. En sort der får sepcielt smukke høstfarver og store klaser af fint røde bær. Bær som fuglene er vilde med.

Her ses den utrolig smukke sort Joseph Rock med gule bær. Et træ der bliver ret slank og med smukke høstfarver, samtidig med at bærrene lyser vældig op.

Er man ikke til nåletræ, er der stadig gode muligheder for at få fyldt krukkerne med stedsegrønne planter.

Her er det forskellige planter, der fint kan stå i krukker. Fælles for dem er at de er surbundsplanter. Det vil sige de skal plantes i rhododendron jord. Så kan de stå i krukkerne gennem flere år, eller plantes ud, når man har lyst til andre farver.

Her ses en stedsegrøn, jeg synes er helt uundværlig til jul, nemlig hønsebenstræ. Undersiden er utrolig smuk sølvfarvet, og den holder gennem hele juletiden. Den kan blive et ret stort træ, men jeg klipper i den hvert år, så den blot bliver tættere og holder den størrelse, jeg ønsker.

Brug den til diverse dekorationer, men også vinterkranse til kirkegården bliver rigtig smukke med hønsebentræ.

Her er det Sorbus Fastigiata altså søjleformet røn, der ikke er helt regelmæssig søjleformet, men slank af vækst og med flotte røde klaser af bær

Alle typer af røn gror i almindelig jord og kan alle tåle en del blæst. Men kom ud på planteskolen og vi kan vejlede i hvilken røn, der lige passer til det sted du mangler et træ i passende størrelse..

Husk ikke mindst efterårsfarverne her i oktober. Det er nu man skal på planteskolen og udvælge planterne, der giver de smukke høstfarver. Det hvad enten det er et træ eller en busk.

Vi har altid kaffe på kanden, så kom ud og nyd palnteskolen, hvad enten det er regn og rusk eller solen skinner fra en klar himmel, så er vi parate til at hjælpe med at finde lige de planter, du har brug for.