Det sker

Jul og nytår er ovre og vi har sagt god dag til 2019: endnu ved vi ikke hvad året bringer, men naturen går sin gang og hos mig sprang foråret som sædvandlig ud den 24. december, da min troldnød begyndte at blomstre. Uanset vejr starter den juleaften. Det er da forunderligt. Troldnød med enten gule eller orangerøde blomster er en smuk vinterblomstrende busk eller lille træ. Superdejlig at tage grene ind af, de har en let duft, der først rigtig kan duftes, når grenene kommer ind i stuen.

Mange har de senere år valgt planter, der måske er lige på nordgrænsen her, til haven. De kan have brug for lidt beskyttelse i vintertiden, hvis frosten bliver hård. Det samme kan opstammede roser, eller andre der måske står i en krukke. Her er boblefolie et rigtig godt og fleksibelt materiale, der isolerer godt.

Her er det den røde troldnød der er i blomst. Måske knap så synlig som den gule en grå dag i haven, men utrolig smuk

Her ses en af de gule sorteri fuld på planteskolen en vinterdag. Planten er en busk ,der godt kan blive op til 3 meter, men kan fint beskæres, så den holdes nede.

Sæt den et sted, den kan ses indefra eller et sted, man kommer forbi på vejen til indgangen, da man jo ikkke er så ofte i haven i vintertiden.

Billedet viser den rigtig julerose nemlig helleborus niger. Denne smukke nyserod kender mange og da kært barn har mange navne kalder man ofte de orientalske nyserod for juleroser også. De hedder rigtigt påskeklokker på dansk . Af påskeklokker er der de senere år kommet rigtig mange nye og spændende sorter. Både julerosen og påskeklokker er nemme planter at have i haven.De blomstrer jo også i vintertiden, hvor der ikke er særlig mange farve i haven, så glæden er des større hver gang man ser en ny blomst.

Plant dem i en en god humusholdigjord måske i let skygge for den varme sommersol og klip de gamle blade af julerosen, da der ofte kommer en svamp i hvis de bliver siddende. Det er også lettere at se de smukke blomster, når de gamle blade er væk.

En anden god beskyttelse til træer, er en barkbeskytter, der vil tage skaden fra mus og harer i forkøbet. Især nyplantede frugttræer er harer vilde med. Så hvis man bor hvor der færdes harer, er det en god forebyggelse mod ærgelser.

Husk at i kan plante hele vinteren, hvis ikke jorden er bundet af frost.

Barrodsplanterne er rigtig fine at få i jorden nu, så er de klar til at trække vand og danne sugerødder, så snart der kommer lidt lune i jorden.

Vi har et kæmpeudvalg af barrodsplanter og hjælper gerne med at finde det rigtige valg af planter.

Her er det en dobbelt sort af påskeklokken. Den findes i både enkelt, dobbelt og med en lille krave, en såkaldt præstekrave, samt i prikkede udgaver. Ligesom der er rigtig mange farver at vælge mellem.

Nu venter vi bare på foråret, men gå en daglig tur i haven og læg mærke til de store forandringer, der sker. Læg samtidig mærke til om der mangler noget, måske noget grønt, et træ der giver læ for vinden, noget vinterblomstrende eller noget helt andet. Kom gerne på planteskolen, vi har åbent alle dage på nær søndage, da vi også lader lidt op til foråret

Husk ikke mindst efterårsfarverne her i oktober. Det er nu man skal på planteskolen og udvælge planterne, der giver de smukke høstfarver. Det hvad enten det er et træ eller en busk.

Vi har altid kaffe på kanden, så kom ud og nyd palnteskolen, hvad enten det er regn og rusk eller solen skinner fra en klar himmel, så er vi parate til at hjælpe med at finde lige de planter, du har brug for.