Det sker

Vi er nu godt inde i året 2019 og det har vist sig fra sin milde side indtil nu. Så vi begynder alle af få lidt forårskriller. Især på dage hvor solen skinner.

Der er også mange ting man kan gå igane med allerede. Både det mere kedlige, men nødendige, nemlig at luge. Det ukrudt, der ikke kom væk i efteråret, er der mulighed for at få fjernet nu, inden det smider frø. Ligesom der kan beskærers nu. Klip græsserne ned og hovederne af hortensier. Haven ser så pludselig trimmet ud.

Dahlia eller georginer har de senere år virkelig været på vej op i havebilledet. Man er igen begyndt at tage buketter i haven, og ingen blomst giver mere end en dahlia. Det er bare så svært at vælge, for der er så mange forskellige sorter at vælge mellem. Der er jo også højden at tage højde for. Jeg starter gerne med højden, hvor skal den stå? Som en kant, i  en potte, som blikfang mellem buske, eller i skærehaven? Når det er gjort, gælder det farven. Hvad skal den passe til?

Til sidst blomsterformen, skal den være enkelt? Dobbelt? Fyldt? eller pompom?

Der er mange valg at træffe, men vælg lige den i kan lide og start den alledere nu, så får du før blomster. Sæt dem enten i en kasse eller en potte, hvis du kun har en enkelt og plant dem i en god pottemuld, der er let fugtigt. Det er  vigtigt, at jorden ikke er rigtig våd til at begynde med, da rødderne jo ikke er kommet igang med at bruge vand endnu.

Når så der viser sig blomsterknopper, er det en god ide at fjernede første par stykker, det hjælper på blomsterrigdommen senere. Fjern så de visne blomster og klip endelig til buketter, så længe den ikke får lov at sætte frø, bliver den ved at blomster.

Det er imidlertid også nu, vi begynder på havens sjove arbejde. Det gælder både at så og forspire. Inden længe kan de første sætteløg også komme i jorden.

Nu kan de tidlige kartofler forspires, så man måske kan få kartofler til grundlovsdag.

Vælg en tidlig sort, husstanden kan lide.Der er flere at vælge mellem. Vi vejleder gerne, bare vi ved hvilken type kartoffel i kan lide.

Her et billede af de enkeltblomsterende. De er ofte ret lave, og derfor velegnede til kant eller krukke. Jeg kan dog også rigtig godt lide de høje enkelte, de giver en lethed til et bed eller en buket.

Her et billde af de fyldte. Der kan altid findes en farve, der passer og der skal ikke mange til en buket.

En anden plante jeg selv har fået øjnene op for de senere år, er Canna. For mig er det ikke så meget blomsterne, som bladene. Jeg synes de store blade, hvad enten de er grønne eller rødlige, er fantastiske sammen med andre sommerblomster. Så gør det jo heller ikke noget, at den har en smuk blomst.

Her ser du hvordan du kan starte forspiring. Sæt dem lyst og ikke for varmt for at få gode spirer.


Allerede her imarts kan man begynde at nyde af køkkenhavens afrøder. Vel at mærke hvis man har sat en klokke over rabarberne, så de er drevet frem. Det kan nåes endnu. Man kan få finde rabarberklokker, men en spand kan også gøre det. Sæt det over en del af rabarberne og høst fine lyse skud. Lad resten komme op på sædvanlig vis og nyd rabarberne hele foråret.

Har du ikke rabarber, har vi flere sorter at vælge mellem, så der skal nok være en der lige passer til dig og din familie.

Man kan med fordel få liljeløgene i jorden nu.De er endnu friske og kommer tidligt i gang. Vi har løgene i løs vægt og der må mixes, så man kan få det farvespil man ønsker. Selv er jeg ret glad for liljer. De kan puttes ind mange steder og gør kun opmærksom på sig selv, når de blomstrer.

Liljer i en krukker lige ved terrassen giver også en fantastisk duft, især morgen og aften.Læg godt med dræn i og alm pottemuld, der kan eventuelt plantes ikke for voldsommer sommerblomster sammen med. Et eller andet der matcher i farven. Eller en god kontast. Det afhænger jo helt af ens smag.

Vi absolutte farvoritter blandt liljer er de høje, de der i daglig tale kaldes træliljer. Selv om de er høje er de gode til at bære sig selv, men sæt dem mellem noget andet og de kommer op i blomstrer i juli og august. Jeg har dem blandt rhododendron, der jo ikke gør så meget væsen af sig på denne årstid. Så giver liljerne farve og ikke mindst duft.

Selv er jeg helt vild med den lyse måneskinsgule. Kæmpe blomster, god stærk stængel og fantastisk duft. Prøv at sætte den mellem lave buske eller i surbundsbedet og glem den indtil den blomstre. Så er du nødt til at få et par mere.

Her nederst lige et billede at vores priser, så i kan se at vi absolut ikke har dyre priser på vores løg og knolde.

Selv må jeg absolut ud og have nogle flere træliljer, dem kan man ikke få for mange af.

Husk vi er  der for at hjælpe og vejlede, så er der brug for ideer eller løsninger, så hjælper vi gerne, så haven bliver en glæde at være i.

Her lige to billeder, der viser de høje træliljer. En stor skam der ikker duft på skærmen, men høje og stærke, det er de.