Det sker

Oktober måned kan byde på lidt af hvert rent vejrmæssigt, men der kommer helt sikkert dage, hvor man kan komme i haven og nyde efteråret. Det hvad enten man skal lave om, eller bare nyde efterårets farver. Netop farver og frugt er i højsædet her i oktober, så hvis ikke der er efterårsfarver i haven, er det nu de skal vælges, så næste efterår bliver smuk.

Det samme gør sig gældende hvis man gerne vil have frugt, hvad enten det er til en selv, eller til fuglene.

Netop nu bugner både frugttæer, men også mange prydtræer af frugt, så kom ud og find favoritten. Vi hjælper gerne med at finde rette plante på rette plads. 

På billedet ses et ikke særligt kendt frugttræ. En kvæde. Ikke den lave japan kvæde ,men et rigtigt kvædetræ.

Kvæden er et rubust træ, der tåler en del vind og kan trives på stort set alle jorde.

Den får hvide æblelignende blomster i foråret og store let hårde frugter i efteråret.

Frugterne er utroligt aromatiske, men rigtig hårde og skal derfor koges for at kunne bruges i madlavning.

Men både kvædebrød og ikke mindst kvædemarmelade er en rigtig stor delikatesse.

Hvis man ikke får brugt frugterne, tager fuglene dem, efter de har fået frost.

Det er et træ der kan passe i alle haver, da det ikke bliver noget stort træ,

Alle former for frugt giver stor glæde i eftersommeren og efteråret. Her er det et udvalg af blommer, men også æbler og pære kan dyrkes i almindelige haver. Vi har stor erfaring i hvilke sorter, der trives uden diverse sprøjtemidler, så frugten kan nydes lige fra træet. Eller gemmes hvis det er en gemmesort.

Vil man høste hvidløg næste sommer, er det nu de skal i jorden. Køb hvidløg der er behandlet til at bruges som sætteløg, så giver det et større udbytte til næste år. Løgene deles i fed og hvert fed giver et nyt løg med rigtig megen smag og saft.

Man behøver ikke en køkkenhave for at sætte hvidløg, men man skal jo lige af afmærke, hvor de står, så de ikke bliver hakket omkuld næste forår, når man skal i haven første gang.

Husk det er her fra midten af oktober vi har det store udvalg af barrodsplanter hjemme.

Skal der plantes hæk eller læhegn er barrodsplanter ofte det rigtige valg. De skal plantes her fra midten af oktober til engang i april næste forår. Hvis der plantes nu har planterne et forspring, da de så når at få nye rødder, inden der som oftes kommer en tør periode engang i maj.

Vi har et kæmpeudvalg af kvalitetsplanter. Husk det handler mere omkring rødder og antal grene end om højden på planterne.

Vi vejleder rigtig gerne i rette plante på rette plads, så der kan komme læ, hvor det behøves.

En anden ikke særlig kendt frugt er mispel. Ikke dværgmispel eller bærmispel, men blot mispel. Den bliver et lidt bredt træ med rigtig smukke gule høstfarver og ret store brune frugter.

Disse frugter man man vælge at lade sidde til fuglene, men kan også blive til en fin marmelade. Der skal frugterne gerne have lidt frost, for at få sukkeret i frugterne til at trænge frem. Blomsterne ligner hvide æbleblomster i foråret.

Frugterne er også rigtig fine til efteråret dekorationer, da de holder længe. Hvis de ikke bliver brugt, vil en flot sjakkere eller silkehaler tømme træet for frugter lidt senere på året. Det er også et dejligt syn.

Der er også andre frugter i haven, frugter man ikke rigtig tæller som frugt, men hvor man fint kan bruge bærrene. Her er det røn, der giver sen fin gele til vinterens lidt tungere retter.

Der findes forskellige typer af røn, mange forskellige farver bær og træer i forskellige faconner.

Stort set alle med fine høstfarver, og føde til fuglene, hvis man ikke får brugt bærrene selv.

Her er det en røn med hvide frugter og rigtig flotte røde høstfarver. Et træ der altid påkalder sig opmærksomhed. Plantes i almindelig jord og bliver ikke noget stort træ. Men rigtig smuk

Der tages planter op på vores egen mark.

Det er nu løgene skal sættes og udvalget er størst, så kik ud på planteskolen. Tag naboen med og tag jer en kop kaffe, mens i bestemmer jer til, hvad der skal lægges af løg og knolde til forårets glæder i jorden og i krukker.