Det sker

Juni måned, den første sommermåned. Den er også startet med sol og sommer. Spændende hvordan den arter sig. Vi må tage vejret som det kommer. Sommertiden er også spise ude tid og til sommerens retter gør krydderurter sig rigtig godt. Det hvad enten det er grill, det søde køkken eller drinks.


Vi har et stort udvalg af krydderurter. Både de gængse, men også nye spændende sorter.

Citronverbena er rigtig fin i desserter. Prøv den i is. Eller bare plant den for duftens skyld.

Selv bruger jeg den til the. Brug de friske blade og hæld kogende vand over, lad trække mindst 10 minutter. Hvis al theen ikke bliver drukket, kan den fint drikkes kold som isthe.

Citronverbena kan overvintre ude i milde vintre, men er mest sikker i drivhuset.

Rosmarin er en rigtig dejlig krydderurt. Den er tillige smuk i blomsten. Prøv at putte et par stilke ned i kullene på grillen, det giver en rigtig dejlig røgsmag.

Rosmarin er rigtig god til lyst kød.

Rosmarin er en middelhavsplante, der skal have en jord uden stående vand.

Står den godt beskyttet i jorden, kan den de fleste vintre overvintre ude, ellers kan den sættes i en krukke, der giver både duft og blomster på terrassen. 

Når så vinteren sætter ind, sættes krukken beskyttet. Enten i drivhus eller helt inde  ved huset under udhæng.

Basilikum findes i mange varianter. På billedet ses den mest almindelige. Den der går godt til tomatsalat og ost. Basilikum er en rigtig varmekrævende plante. Den trives bedst i drivhuset eller en krukke på en varm terrasse. Sørg for at have rigeligt med basilikum, for man kan bruge uanede mængder  i løbet af sommeren.

Origano er pizza urten. Brug den til tomatsovsen, når nu tomaterne kommer i overflod, er det en fin måde at anvende dem på. Den hjemmelavede tomatsovs overgår langt en hvilken som helst købesovs.

Origano er flerårig og plantes i sol i almindelig havejord uden stående vintervæde.

Som det ses på billedet, kommer der fine blomster, som både sommerfugle og andre insekter synes om.

Det var blot et lille udpluk af krydderurter, så har jeg undladt de to mest brugte i det danske køkken, nemlig purløg og persille.

Purløg er en staude, der kan plantes i almindelig havejord og kommer igen år efter år. Den får blålilla blomster, der også kan bruges i maden. De fleste danskere nyder gerne nye danske kartofler med purløg på et stykke rugbrød. Så er det sommer.

Det er nu vi skal nyde haven, men skal der laves om eller plantes nyt, eller er krukken med sommerblomster blevet forsømt, er vi der hele sommeren for at hjælpe, og da vi selv dyrken en del af vores stedsegrønne og prydbuske, har vi til stadighed friske planter.