Det sker

Så kom vi over kyndelmisse og det har stadig ikke været vinter. Vi er begyndt at tro på den ikke rigtig bliver til noget, så vi er rigtig kommet i forårs humør.Vi har fået de første forårs bebudere hjem, Dem der trods alt kan klare noget frost, hvis den skulle komme.

Så pynt en krukke ved døren eller på terrassen med smuk ke forårs blomster eller løg og se dem udvikle sig til ren glæde.

Her er det de rigtig hårdføre, nemlig stedmoder. Både de små hornvioler og stedmoder klarer endda noget frost. Måske lægger de sig ned, men ved tø rejser de sig straks igen. Fantastisk

Vi har fået lægge kartoflerne hjem, så det er snart, der skal gang i forspiringen. Det kan være et kapløb med naboerne at få de første kartofler, men uanset om det er en stor køkkenhave eller blot en spand med kartofler man har, er smagen og glæden ved de allerførste lige stor. Har man ikke plads til det helt store, så kan en spand eller to på terrassen give rigtig stor glæde, når der skal høstes. Køb de helt tidlige og få en kartoffelmad til grundlovsdag. Så bliver det ikke bedre.

Vi har også fået sætte løg hjem. De er nogle af de første, der skal i jorden i køkkenhaven. Så tænkt over hvilke sorter, man kommer til at bruge i køkkenet og dyrk dem selv.

Nu er blomsterløg og -knolde hjemme. Det er nu der er størst udvalg af især dahlia eller georgine, som de jo også hedder. Det er blevet en populær plante de sidste år, måske fordi den kan give blomster fra midt sommer og lige til frosten kommer. Jo flere buketter, der klippes jo flere blomster kommer der, og der er jo en variation af blomsterfaconner og farver uden lige.

Liljeløgene, der giver hele haven duft fra midt på sommeren, er også kommet hjem. Vælg dine favoritter og få glæde af dem i mange år. Husk liljerne skal ikke op til vinter, de klarer sig i jorden uden afdækning.

Nu blomstrer Helleborus eller påskeklokken i haven. Mange kalder den julerose, den rigtige julerose er Helleborus Niger, der er lavere og hvid. Dette er Helleborus orientalis eller påskeklokke. Der findes et utal af sorter af disse dejlige planter. Der er rigtig mange farver, men også facon i blomsten. Denne type hedder præstekrave og vi har fået dem i planteskolen. Der er også sorter med enkle blomster eller fyldte former. Det kan nemt blive en hel lidenskab, at finde de smukkeste, men heldigvis synes vi jo ikke alle om det samme, så der er planter til alle.

Plant den i en almindelig jord, de kan også fint stå i surbundsbedet, måske under letløvede træer i skygge for den varmeste sommersol. Men ellers er det sunde og lette planter i haven. De kan så sig selv,. men så er det ekstra spændende at se hvordan blomsten bliver. Absolut en man må have i haven.